Geceleri uykuda Panik Atak yaşanırsa ne yapmalı
Anksiyete uzmanları, geceleri Panik Atak beklenmedik bir şekilde, ancak nadiren sebepsiz geldiğini söylüyor. Kendinize en iyi nasıl yardımcı olabileceğinizi okuyun.
Gecenin bir yarısı ter içinde uyandığınızı, kalbiniz hızla çarptığını ve karanlıkta ilk anda nerede olduğunuzu bilmediğinizi hayal edin. Sonra aniden içinizde bu bastırılamaz korku yükselir. Ağzınız kuruyor, elleriniz titriyor ve göğsünüzdeki baskı artıyor.
Etkilenenler artık bunun gerçek bir kalp krizi veya benzeri bir şey olmadığını, geceleri meydana gelen bir panik atak olduğunu bilecek. Korku uzmanları, tatsız olmasına rağmen nadiren sebepsiz ortaya çıktığını biliyor. Bize gece panik ataklarının özel olan yanını ve bunlara karşı en iyi hangi stratejilerin yardımcı olduğunu anlayalım.
Panik Atak nedir?
Panik ataklar, genellikle aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, yoğun kaygı dönemleridir. Özellikle başlangıçta bunlara son derece güçlü fiziksel belirtiler eşlik ediyor. Panik atakla ilişkili fiziksel semptomlar, taşikardiden göğüste sıkışma hissine, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, sıcak basması, uyuşma ve çok daha fazlasına kadar uzanır. Uzman, etkilenenlerin algısında, fiziksel semptomların genellikle başlangıçta duygusal duyguları maskeleyebileceğini vurgulamaktadır.
İnsanlar ilk kez panik atak yaşadıklarında, bunu genellikle kardiyovasküler çöküş veya kalp krizi ile karıştırırlar. Hastaların acil servise gelmesi alışılmadık bir durum değildir ve bu güçlü fiziksel, bitkisel semptomlar nedeniyle ilk başta panik veya korkuyu kavrayamazlar. Çoğu insan ilk başta korkunun duygusal olarak da dahil olduğunu fark etmez. Ama bu aynı zamanda panik bozukluğunu diğer anksiyete bozukluklarından da ayırıyor.
Geceleri Panik Ataklar: Nasıl Oluşur?
İnsanların yüzde bir ila beşinin panik bozukluğundan etkilendiği tahmin edilmektedir. Bunlar, 20 ila 35 yaşları arasındaki erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkma eğilimindedir. Uzmanlar Hastaların çoğunun sadece geceleri veya sadece gündüzleri panik atak yaşamadığını söylüyor. Ancak ağırlıklı olarak gece panik ataklarından etkilenen hastalar olabilir.
İlk bakışta, gece panik atakları, hastaların gün içinde yaşadıklarından farklı değildir. Onlar da birdenbire ortaya çıkarlar ama etkilenenleri uykusunda yakalarlar ve uyanmalarına neden olurlar. Ter içinde uyandıktan sonra panik atak gelişebileceğini açıklıyor. Bu gibi durumlarda, kişinin kendi stres ve alarm semptomlarını algılaması ve ardından gelen içgüdüsel yanlış yorumlaması nedeniyle saniyeler içinde panik atak meydana gelir.
Panik ataklar sıklıkla belirgin bir tetikleyici olmadan meydana gelir. Panik Ataklar genellikle bilinçsiz, müdahaleci, yani rahatsız edici ve genellikle aynı zamanda korkutucu ve stresli düşünceler tarafından tetiklenir. Genellikle bir tetikleyiciye (tetikleyici düşünceye) sahiptirler.
Geceleri panik ataklar: Genellikle REM uykusu sırasında başlarlar.
Gece panik atakları genellikle REM (hızlı göz hareketi) uykusunun ortasında ortaya çıkar. Bu aşama, gözlerin özellikle hızlı bir şekilde ileri geri hareket etmesi ve vücudun hareketlerinin kısıtlanması ile karakterize edilir. Bu aynı zamanda rüya gördüğümüz ve gün içinde yaşadıklarımızı işlediğimiz uyku evresidir. Bu gerçek bizi, panik atakların nasıl olabileceğine, bedenimizin ve zihnimizin dinlenmesi ve yenilenme yaşaması gereken geceleri meydana geldiğine getiriyor.
Uzmanlar, REM uyku evresi sadece bir dinlenme durumu değil, gün içinde deneyimlediklerimizi işlediğimiz ve potansiyel olarak stresli geçmiş olayların güncellendiği işleme modlarıdır diye açıklıyor. Bununla birlikte, etkilenenler için, bir gece anksiyete saldırısından sonra sebebin ne olduğu her zaman net değildir. Sonuçta, tüm düşüncelerimizin ve ruh halimizin nadiren farkındayız. Özellikle ikincisi çok incelikli, uzun süreli olabilir ve fiziksel duyumları, duyguları ve anıları içerebilir.
Panik atak için ne yapabilirsiniz?
Gündüz panik atak, uyanık, hafif ve gerekirse yardım isteyebileceğiniz avantajı sunarken, geceleri panik atak genellikle beklenmedik bir şekilde sizi yakalar. Derin bir REM uyku evresinden yeni uyanıyor olmanız ve hareket açısından kısıtlı olmanız da paniğe neden olabilir. Burada özellikle, etkilenenlere panik ataklarla mücadele stratejilerinin sağlanması önemlidir.
1. Panik atağı şöyle adlandırın
ilk kez gece panik atağı yaşayan kişilerin özellikle çaresiz olduklarını deneyimlerinden biliyor. Öncelikle bunun bir panik atak olduğunu anlamak özellikle önemli olacaktır. Ancak, daha sık atak yaşayan insanlar, ilk kez panik atak yaşayanlara göre daha kolay bulacaklardır.
Şu anda gerçek bir tehditle karşılaşmadığınızı bilmeniz çok önemli. Amaç, panik veya korkudan hemen kurtulmak değil, ölmeyeceğiniz konusunda sağduyuyu kullanmak olmalıdır.
Sözde kendi kendine talimatlar, yani sakinleştirici etkisi olan ve cümleler burada yardımcı olabilir. Uzman aşağıdaki gibi örnekler verir:
- “Ani fiziksel tehlikede değilim”
- “Kaygı duygularım normal stres tepkileri”
- “Panik duygularıma rağmen gerçekte kalıyorum, yatak odamdayım, yatağımdayım ve tehlikede değilim”.
- “Korku geçene kadar bu durumda bekliyorum.”
2. Gevşeme ve nefes alma teknikleri
Uzmana göre yoga ya da progresif kas gevşetme gibi gevşeme egzersizleri, müzikli dinlenme ritüelleri ya da özel nefes alma teknikleri de yardımcı oluyor.
Anksiyete uzmanına göre, önleyici tedbir olarak spor uygulamaları da tavsiye edilebilir. Bu durumda, farkındalık, burada ve şimdi olmayı öğrenmeniz ve kendi duygularınıza daha iyi erişmeniz gerektiği, ancak her şeyi hemen (olumsuz) değerlendirmemeniz gerektiği anlamına gelir. Bu önlemleri yalnızca keskin bir şekilde uygulamak değil, aynı zamanda düzenli olarak günlük hayata dahil etmek önemlidir.
3. Anti-anksiyete ilaçlarından uzak durun
Bu arada uzmanlar benzodiazepinler gibi anksiyolitik ilaçların daha sık kullanılmasına şiddetle karşı çıkıyor. “İlaçlar başlangıçta çok iyi yardımcı oluyor, ancak daha sonra onlarsız yapamayacağınız hissine hızla kapılıyorsunuz. Bu öz-yeterlik yolunda duruyor. Panik bozukluğunun tedavisi öncelikle psikoterapötiktir ve ilaç tedavisi bir terapi stratejisinin geçiş parçası olabilir” diyor uzmanlar. Anksiyeteye yardımcı olabilecek bitkisel çaylar kullanmak daha faydalıdır.