Kurban eti acaba neden kokar?

Kurban eti

Kurban eti acaba neden kokar ve nasıl önlenir?

Kurban eti
Kurban eti

Kurban eti ile birlikte çok tartışılan bir konu vardır. Kurban etinin kokması ve bunların kokmadan saklanma koşulları. Çoğu insan Kurban etinin sertliğinden ve ağır kokusundan şikayetçidir ve yemez.

Kurban Bayramında kurban ibadetlerini gerçekleştirecek olan Müslüman alemi tarafından kurban etinin nasıl saklanması gerektiği ve neden koktuğu yeniden sorgulanmaya başladı. Kurban etini tamamen sağlıklı şekilde tüketilmesi gerektiğini işaret eden uzmanlar, etlerin poşette uzun süre tutulmamasını ve serin bir yerde sererek soğuması gerektiğini öneriyor. Konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar, kurban etinin kaç saat dinlendirilmesi ve saklanması hakkında bazı bilgileri aşağıda verdi.

KURBAN ETİ NEDEN KOKMAKTADIR?

Kurban hayvanı kesildikten hemen sonra, sıcağı sıcağına naylon poşete konuyor ve bu şekilde buzdolabına atılıyor. Bu esnada et pişiyor ve çok ağır kokuyor, uyarılarında bulunan uzmanlar; kesim ve saklama koşullarında yapılan bu hatalar sebebiyle dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Kurban Bayramı öncesinde, kurban etinin nasıl muhafaza edileceği ve tüketileceği konusunda bilgi veren uzmanlar

“Kesilmiş taze kurban eti uzun süre naylon poşette tutulursa bozulma ve ağırlaşma süreci çok hızlanır. Bu sebepten dolayı et en kısa sürede poşetten çıkarılıp temiz ve soğuk bir yerde yayılarak soğuması sağlanmalı”

tavsiyesinde bulunuyor.

KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Kurbanlık hayvanın kesilip parçalara ayrıldıktan sonra, olgunlaşmamış sıcak kurban etinin temiz ve serin bir yerde, geniş bir kap veya tepside birkaç saat süresince dinlendirilmeye ve havalandırılmaya bırakmak lazım.

Kesim yerlerinde poşet içerisinde bize teslim edilen ve sıcak olan eti en çabuk sürede poşetten çıkartılarak serin ve temiz  bir yerde yayarak soğumasını sağlamak gereklidir.

Dondurucuda sıcaklığın 8 derece olmasına dikkat edilmelidir. Öte yandan derin dondurucudan çıkartılan et mutfak tezgahında bir süre bekletilerek çözülmeye bırakılmalıdır. Aksi takdirde etin üstünde bulunan ve dondurucuda uyku konumuna bulunan bakteriler hızlı bir şekilde çoğalarak hem etin bozulmasına hem de birçok hastalığa yol açar.

Etler naylon saklama poşetlerinde ne kadar uzun süre bulunursa bozulma süreci o kadar hızlanır ve et ağırlaşır. Dolayısıyla kurban eti uzun süre poşette bırakılmamalı.

Hava aldırırken et belli aralıklarla tersyüz çevrilmeli ve bu şekilde tüm parçaların havalanması sağlanmalı. Bilinmesi gereken, kesim sonrası taze ette görülen ilk değişim ölüm sertliğidir.

Et, pişirilmesinden bir gün önce buzdolabının +4 derecedeki normal raflarına konulmalı ve bu şekilde çözülmesi sağlanmalıdır. Çözülen et tekrar derin dondurucuda saklanmamalıdır.

 

Nefis yemek tarifleri için diğer sayfalarımızdan da güzel tatlar bulabilirsiniz.

Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:

Youtube Kanalı

KanalıFacebook kanalı

İnstragram Kanalı

[wp-rss-aggregator template=”Default”]

 

 

 

Bir yanıt yazın