Et Filetosu nu Karnabahar ve brokoli salatası ile sağlıklı tüketin
Et filetosunu eğer Karnabahar ve brokoli Yemek tarifi ile hazırlarsanız çok sağlıklı bir yemek elde etmiş olursunuz. Bu tarif ile sizlerin tam damağınıza göre bir yemek sunduğumuza inanıyorum.
Karnabahar ve Brokoli salatası ile Et filetosu nasıl yapılır?
Et severler için güzel bir Fileto yemek tarifi ile sofranızı zenginleştirin. Et olunca sebze sevmeyenler bile sebze yemeye başlaması tabi ki ayrıca komik bir durum. Her yemekte mutlaka biraz vitamin olmasında her zaman yarar vardır.
Et filetosu için gerekli malzemeler
500 Gr. Karnabahar
400 Gr. Brokoli
600 Gr. Kırmızı et Fileto
1 Yemek kaşığı Zeytinyağı
1 Tutam Tuz
1 Tutam Karabiber
2 yemek kaşığı ballı hardal
1 Yemek kaşığı sirke
Et filetosu garnitürü yapılış şekli
Et Filetosu için Karnabahar ve brokoliyi yıkayın. Her ikisini de sapından çiçek salkımına ayırın ve yıkayın. Sebzeleri kaynar tuzlu suda 8-10 dakika pişirin.
Et filetosu Yapımı
Eti yıkayın, kurutun ve Etleri yarım avuç içi halinde kesin. 1 yemek kaşığı sıvı yağı tavada kızdırın. İçindeki Etleri çevirirken yaklaşık 6 dakika kızartın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Sirke, tuz, karabiber, hardal ve balı birlikte çırpın. 4 yemek kaşığı sıvı yağda karıştırın. Yeşil soğan halkalarını karıştırın. Karnabahar ve brokoliyi süzün ve karıştırın. Etleri tabaklara dizin.
Bir Porsiyon Et filetosu içinde bulunan besin değerleri:
Porsiyon başına besin değerleri Besin Günlük Porsiyon
Enerji 347 kcal %16
Protein 40g %73
Yağ 16.1g %21
Karbonhidratlar 13.3g 4%
K vitamini 225 μg %36
B12 Vitamini 3μg 12%
B1 Vitamini 1.6mg %13
C Vitamini 174mg %17
Orta yaşta kadınlar ve erkekler için ortalama günlük gereksinime karşılık gelir. (Değerler Tahminidir)
Karnabaharın faydaları:
Karnabahar B vitaminleri ve C vitamininin yanı sıra çok sayıda mineral içerir. C vitamini örneğin bağ dokusu için önemlidir. Ek olarak, diğer birçok lahana türü gibi karnabahar da K vitamini bakımından yüksektir. Bazı antikoagülanları alan hastaların, ilacın etkilerini etkileyebileceği için karnabahar tüketme konusunda dikkatli olmaları gerekebilir. Bunu doktorunuza veya eczacınıza sormanız en doğrusudur. Hemen hemen tüm sebzeler gibi karnabaharın da kalorisi çok düşüktür.
Karnabahar Kökeni
Karnabahar muhtemelen yabani lahanadan türemiştir. Bu, Akdeniz kıyılarına ve Avrupa’nın batı kıyılarına özgüdür. 16. yüzyıla kadar Avrupa’ya yayıldığı yerden Haçlılarla birlikte İtalya’ya geldiği söylenmektedir.
Kırmızı, sarı ve mor karnabahar
Bir lahana olarak, Brassica oleracea var. botrytis turpgiller familyasına aittir. Diğer lahana türlerinin aksine, yenen yapraklar değil, çiçeklenmedir. Bir kafada bir arada duran etli, kalınlaşmış çiçek filizleri, ilk yılda oluşur – bu bir lahana için alışılmadık bir durumdur. En bilineni beyaz karnabahar olmakla birlikte mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de vardır. Bracts “çiçek” tamamen çevrelemediğinden, büyüdükçe ışığa maruz kalır – renklenmeye neden olan budur. Başka bir örnek, çiçekleri sivri kulelere benzeyen sarı-yeşil Romanesco’dur. Özellikle basınca duyarlılığı nedeniyle, yaprakları çiçek salkımını kaplayan çeşitler tercih edilir.
Yılın 12 ayı kullanılabilir
Türkiye’nin en popüler sebzelerinden biri olan karnabahar, tüm yıl boyunca mevcuttur. İtalya, İspanya ve Fransa gibi daha sıcak ülkeler, Eylül sonu ile Haziran başı arasında üretiyor. Bu ülkede – aynı zamanda Hollanda ve Belçika’da – çoğunlukla ilkbahardan sonbaharın sonlarına kadar tarlalarda yetiştirilir. Çiçek sertliğini ve rengini kaybetmeden ve “sürgün”, yani sarı çiçekler oluşturmadan hasat edilir.
Brokolinin Faydaları:
Kalorisi düşük, ancak önemli besinlerle dolu: brokoli sadece sindirilebilir bir lahana sebzesi değil, aynı zamanda birçok olumlu sağlık etkisine de sahiptir.
Brokoli adı İtalyanca’dan gelir ve “lahana filizi” anlamına gelir. Orijinal evi Doğu Akdeniz’dedir. Eski Romalılar bile brokoli yemeyi severdi. Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren piyasaya çıktı ve kendini kurdu.
Brokoli: Çok sağlıklı!
Brokoli düşük kalorilidir ancak potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ile manganez, bakır ve demir gibi eser elementler bakımından yüksektir. Ayrıca çeşitli vitaminler içerir: A vitamini öncülleri, C vitamini, B vitaminleri ve K vitamini içeriği yüksektir.
Folik asit açısından zengin olması nedeniyle brokoli hamilelik sırasında idealdir. Kalp krizi veya ameliyattan sonra kan inceltici ilaç kullanan herkesin brokoliden uzak durması daha iyidir. Sebzelerin yüksek K vitamini içeriği ilaçların etkilerini ortadan kaldırabilir.
Kansere karşı koruma
Brokolide önemli maddeler vardır: Hardal yağı sülforafan, hücrelerdeki detoksifikasyon enzimlerini aktive eder. Bunlar kirleticilerin zarar vermemesini sağlar ve tümör gelişme hızını azaltır. Hardal yağları (glukosinolatlar) ikincil bitki maddeleri olarak adlandırılan maddeler arasındadır.
İndoller de bu gruba aittir ve brokolide bulunur. Olumsuz hormon etkilerini sınırlarlar ve örneğin meme kanserine karşı korurlar. Detoksifiye edici flavonoidler, bağırsakta kötü huylu bir yumru gelişme riskini azaltır. Ayrıca ikincil bitki maddeleri grubuna girerler.
Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi
Brokoli, kardiyovasküler hastalıkları önlemek için kullanılır. Araştırmacılar, hayati maddelerin büyük konsantrasyonunu ve bunların kalp ve dolaşım üzerindeki olumlu etkilerini keşfettiler.
Her şeyden önce, yüksek potasyum içeriği (her 100 gram yenilebilir porsiyon başına yaklaşık 465 miligram), fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu kalbi ve böbrekleri rahatlatır. Bu nedenle, kaplardaki basınç biraz daha yüksekse, düşük tuzlu brokoli önerilir.
Tansiyon ve brokoli
Magnezyumun kan basıncı üzerinde olumlu etkisi vardır. 100 gram brokoli yaklaşık 25 miligram içerir. Mineral sadece kaslar ve kemikler için önemli değildir, aynı zamanda damar kas hücreleri üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve bu nedenle kan basıncını düşürür.
Yeşil sebzelerde bol miktarda bulunan B grubu vitaminleri strese karşı direncin artmasını sağlar. Yüksek C vitamini içeriği damar basıncını düzenleyici etkiye sahiptir. Nadir K vitamini ise kan pıhtılaşmasını stabilize eder, kan akışını iyileştirir ve trombozu önler.
Kemiklere iyi gelir
Kalsiyum kemikleri ve dişleri güçlü tutar. Süt ürünleri ana kalsiyum kaynakları arasındadır. Bu nedenle, az miktarda yiyen veya vegan beslenmeyi tercih eden herkesin alternatiflere ihtiyacı vardır.
özellikle bitkisel kalsiyum kaynağı olarak brokoli gibi koyu yeşil sebzeler. 200 gram pişmiş brokolide 87 miligram mineral vardır.
Nefis yemek tarifleri için diğer sayfalarımızdan da güzel tatlar bulabilirsiniz.
Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:
[wp-rss-aggregator template=”Default”]
Diğer sitelerimizi bu linkten ziyaret edebilirsiniz.