Berliner – Wiener Krapfen; zihinsel orgazmı yaşayacağınız bir tat

Berliner veya Wiener Krapfen 1

Ne zaman Berlin’e veya Viyana ya gitsem bu Berliner veya diğer adıyla Wiener Karpfen mutlak sabah kahvaltısında bir eski pastanede kahve ile tüketirim. Resmen sizi zaman yolculuğuna götürür. Bağımlısı yapan bu Berliner aynı zamanda size öyle bir tat patlaması yapmaktadır ki zevkten kendinizden geçersiniz. Abartmıyorum Yediğim en güzel tatlılar dan biri olarak sınıflaya bilirim. Bu Yazımda size tarifini paylaşacağım.

Berliner en sevilen tatlılar arasında bulunuyor. Dışarıda bayılarak yenilen Berliner evde yapılamaz sanılıyorsanız yanılıyorsunuz. İçerisine zevkinize göre çikolata, fındık kreması, reçel veya marmelat koyabileceğiniz Berliner favori tatlınız olacak. Evde Berliner nasıl yapılır merak ediyorsanız bu Berliner tarifini uygulayabilirsiniz.

Berliner veya Wiener Krapfen 1
Berliner veya Wiener Krapfen 1

Berliner veya Wiener Krapfen in 2 tarihi anlatımı mevcut

Berliner tarihi

Çoğu zaman olduğu gibi, Berlinlilerin kökeni hakkında birçok efsane var. En ünlüsü 1756’dan bir şekerciye kadar gider. Başlangıçta topçu olarak çalıştı, ancak yeteneği bu alanda kaldı. Bu yüzden ona Büyük Frederick için pişirme görevi verildi. En azından bu aktivitede parlamak için şekerci çok özel bir şey yapmak istedi ve aklına bir fikir geldi: neden yenilebilir gülleler pişirmiyorsunuz? Fırını olmadığı için damlama tavası yardım etmek zorunda kaldı. Pişirdikten sonra hamur toplarının üzerine biraz pudra şekeri serpti – bitti! Şekerci Berlin’den geldiği için fabrikasına Berliner adını verdi.

Wiener Krapfen tarihi

Pastacılığın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Romalılar zaten yağda yuvarlak hamur işleri (kürecikler) pişiriyor ve onları bal ve haşhaş tohumu ile rafine ediyordu. Ortaçağ yemek kitapları hem tatlı hem de tuzlu çörekleri biliyordu, ancak o zamanlar mayalı hamurdan yapılmıyordu. Donutların yapıldığı domuz yağı ocakları da vardı. Viyana şehrinin 1486 tarihli yemek pişirme yönetmeliği, “Krapfenpacherinnen”in (çörek fırıncıları) ürünlerini nasıl üretmek zorunda olduklarına dair talimatlar içerir. İmparator Charles VI’nın sarayında. (1685 – 1740) tekrarlanan karnaval veya çörek atışları vardı. 1815’teki Viyana Kongresi’nde yaklaşık 10 milyon çörek yendiği söyleniyor. 19. yüzyıl Viyana’sında, Viyana’daki gençler arasında bir nişan işareti olarak alınan bir çöreği parçalara ayırıp paylaşmak bir gelenekti.

Çörekler geleneksel olarak esas olarak karnaval sırasında yenir (karnaval çörekleri). Avusturya yemek kitabına göre bunların içi kayısı reçeli ile doldurulmuş. Vanilyalı krema, çilek reçeli veya nuga gibi diğer dolgular da mümkündür, ancak ayrıca belirtilmelidir.

Ayrıca özellikle kırsal mutfaklarda dikdörtgen, kıvrık, tatlı ya da şekersiz, içi et, lahana, ıspanak, balık, meyve ya da fındıkla doldurulmuş, sıcak ya da soğuk servis edilen, donut olarak da adlandırılan farklı hamur işleri vardır.

19. yüzyıl Viyana’sında, Viyana’daki gençler arasında bir nişan işareti olarak alınan bir çöreği parçalara ayırıp paylaşmak bir gelenekti. Yani kimlen paylaştığınıza dikkat edin. 😂

Berliner veya Wiener Krapfen 1
Berliner veya Wiener Krapfen 1

Berliner veya Wiener Krapfen için gerekli malzemeler

Berliner özenle mayalanan hamurun yağda kızartılması ile yapılan bir tatlı. Berliner yiyen herkesi kendine hayran bırakan bir lezzet. Üzerine dökülen bol pudra şekeri ile lezzetine lezzet katan bu tatlıyı kesinlikle denemeniz gerekiyor.

 

  1. Hamuru için:
  2. 380 gram un (3 su bardağı)
  3. 180 mililitre süt (oda sıcaklığında) (1 su bardağı)
  4. 50 gram toz şeker (2.5 yemek kaşığı)
  5. 1 paket instant maya
  6. 40 gram yumuşak tereyağı (2 yemek kaşığı)
  7. 3 adet yumurta sarısı
  8. 1 çimdik tuz
  9. İçi için:
  10. 2 su bardağı çilek marmelatı
  11. Üzeri için:
  12. 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
Berliner veya Wiener Krapfen 2
Berliner veya Wiener Krapfen 2

Berliner veya Wiener Krapfen nasıl yapılır tarifi

  • Hamur malzemelerini derin bir kapta ya da hamur yoğurucuda pürüzsüz hale gelene kadar yoğurun.
  • Vestel buzdolabını maya ayarına getirin. Hamuru, mayalanması için üzeri kapalı bir şekilde 45 dakika dinlendirin. (Buzdolabınızda mayalama ayarı mevcut değilse oda sıcaklığında hamur iki katına çıkana dek mayalanmaya bırakın)
  • Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgahta merdane yardımı ile yarım santim kalınlığında açın ve bir bardak ile yuvarlak parçalar kesin.
  • Kestiğiniz yuvarlakları ikinci defa mayalanması için üzerini kapatıp 15-20 dakika daha mayalandırın.
  • Orta sıcaklıkta ısıttığınız sıvı yağda önlü arkalı olacak şekilde hamurları 5 dakika kızartın.
  • Kızaran hamurların içine dilediğiniz bir marmeladı sıkıp üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

 

Nefis yemek tarifleri için diğer sayfalarımızdan da güzel tatlar bulabilirsiniz.

Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:

Youtube Kanalı

Facebook kanalı

Bir yanıt yazın